Eddy
Spaansen

Een vrijblijvend gesprek aanvragen?

085 - 27 33 037

Wat zijn mentale voorstellingen?

mentale voorstellingen

Jezelf motiveren om nog even dat ene stapje extra te doen. Ervoor zorgen dat je niet alleen plannen creëert, maar ze ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Of een antwoord geven op de vraag waar welke ondernemer tegenaan zal lopen: "ben ik het waard?". Dit zijn drie uitdagingen die bij het ondernemen horen. Bij al deze aspecten komt het mentale element van ondernemen om de hoek kijken. Lees hier hoe mentale voorstellingen je ondersteunen bij het ondernemen.

Wat zijn mentale voorstellingen?

Een mentale voorstelling is het beeld dat je bij jezelf oproept als je bezig bent om een vraagstuk op te lossen. In de studieboeken heb je alles geleerd over de bedrijfseconomische modellen, maar staan ze ook daadwerkelijk op papier zoals ze in je hoofd beschreven staan? Creëer je in je hoofd een identieke kopie van de opgenomen kennis, of verwerk je die kennis tot iets nieuws? Bouw je je eigen mentale voorstelling door allerlei verbanden en voeg je elementen toe die eigenlijk niet tot het model behoren? Soms denk je het te snappen, maar blijkt dat er geen samenhang tussen de modellen is. Visualiseren is enorm belangrijk voor de groei van je onderneming.

Het mentale aspect van ondernemen

Dagelijks zijn er allerlei zaken die je niet kunt beïnvloeden, maar die wel invloed uitoefenen op hoe je dag verloopt. Het kan hierbij gaan om de vrienden die interessante activiteiten ondernemen, de afleiding van sociale media of je kinderen die maar al te graag aandacht willen. Deze afleiding kan functioneel zijn, maar als een deadline lonkt, kan het er voor zorgen dat je deze hierdoor niet haalt. Als zelfstandig ondernemer moet je er echter voor zorgen dat je deadlines niet mist. Het behouden van je concentratie is dan ook essentieel. Hoe zorg je echter dat het mentale aspect van ondernemen op rolletjes loopt?

Oog houden voor je doel

Als werknemer hoef je jezelf weinig doelen te stellen. De strategische beslissingen worden immers voor je besloten. Jij draagt je steentje bij in een groter geheel. Voor ondernemers geldt echter dat ze ieder onderdeel zelf dienen te regelen. Van opleidingen tot boekhouding, van koffie halen tot nieuwe klanten werven; alles valt onder jouw verantwoordelijkheid. Dit zorgt ervoor dat je doelen moet stellen, behalen of bijsturen. Hoe zorg je echter dat je oog houdt op het einddoel? En hoe houd je de motivatie vast?

Visualiseer je doelen

Een belangrijke oefening is een mentale voorstelling maken van het te bereiken doel. Teken je doel vrijwel letterlijk uit. Houd het doel voor ogen, onderzoek welk gevoel het bij je oproept als je het doel bereikt, en stel vervolgens alles in zijn werk om dat doel te behalen. Door iedere dag het beeld en het gevoel op te roepen, zorg je ervoor dat je het gaat nastreven.

Invitar helpt bij het visualiseren van je doel

Met coaching van Invitar leer je jouw doelen te visualiseren. Welk gevoel levert het te behalen resultaat op? Welk beeld roept het op, de geur, het geluid? De gedachte alleen al zorgt ervoor dat je je aandacht richt op de zaken die noodzakelijk zijn om dit doel te behalen. Door middel van op maat gemaakte coachingstrajecten leert Invitar je de grip op je eigen handelen te vergroten en de deuren naar het doel te openen. We boren krachtbronnen aan waardoor je met jouw onderneming sterk in de markt staat. Wil je meer weten over de coaching van Invitar? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Ook leuk om te lezen...

Terug naar het overzicht