Eddy
Spaansen

Een vrijblijvend gesprek aanvragen?

085 - 27 33 037

Hoe houd ik de aandacht op mijn gestelde doel?

aandacht houden op doel

Je hebt de ambitie om behaalde doelen binnen een bepaalde termijn te behalen. Toch lukt het tijdens het project af en toe niet om volledig op je doel te focussen. Of zijn er zoveel zaken die met het doel te maken hebben, dat je het lastig vindt om je aandacht op één plek te richten? Waarschijnlijk krijg je in dat geval het advies om je te concentreren op één taak tegelijk. Ook krijg je antwoorden als "rust nemen", "je afsluiten van anderen" of "de kracht in jezelf vinden". Op zich zijn dit goede adviezen, maar ze zijn in principe niet concreet en duidelijk genoeg. Hoe zorg je dat je je aandacht blijft richten op het gestelde doel? In dit artikel bespreken we een aantal adviezen over je focus.

Stel jezelf een aantal vragen

Allereerst bepaal je waar je jouw tijd aan gaat besteden. Selecteer bijvoorbeeld een doel voor de lange termijn. De projecten voor de korte termijn geven immers snelle resultaten die al voorkomen in de waan van de dag. Vervolgens stel je over dit doel een aantal vragen:

1. Hoe moet het gewenste resultaat eruit zien?

Veelal verlies je je aandacht op het doel, omdat het eindresultaat niet duidelijk is.

2. Wat levert het eindresultaat mij precies op?

Zet op papier wat het doel jou oplevert. Resultaten kunnen bijvoorbeeld zijn: "Meer cliënten zijn op de hoogte van mijn nieuwe product", "ik begin uitgerust aan het volgende jaar" of "deze opdracht leidt tot een vervolgopdracht". Hierdoor creëer je een positieve instelling om jouw doel te behalen.

3. Hoe kan ik begeleiding bij mijn doel verkrijgen?

Deze hulp kan zeer dichtbij zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kennis van collega's, zoals een uitstekende advertentietekst van de marketingafdeling. Het helpt door regelmatig met anderen over je doelstelling te communiceren. Zo krijg je nieuwe inzichten over hoe een taak moet aanpakken om de doelstelling voor elkaar te krijgen. Bovendien krijg je door erover te praten meer focus.

4. Wanneer is de deadline?

Let goed op de datum van de deadline. Zijn er in je agenda andere belangrijke afspraken die je afleiden van je doelstelling? Ben je daarnaast in meer of mindere mate afhankelijk van de deadlines die andere collega's hebben? In dat geval kun je beter vroeg aan de doelstelling beginnen, dan overhaast en met veel spanningen de eindstreep halen.

Bepaal de eerste stap om te beginnen

Wellicht begin je niet meteen met een doel, aangezien je niet weet hoe je er aan moet beginnen. Zet daarom fysiek op papier de eerste te nemen stap op. Voorbeelden hier van zijn:

  • Een mail verzenden met een uitnodiging tot overleg
  • Brainstormen
  • Emailadressen bij de debiteurenadministratie opvragen

Je agenda op bepaalde tijden vastleggen

Een doel dat op de lange termijn ligt, wil niet zeggen dat je hier pas in de toekomst mee moet beginnen. Hoe eerder je tijd inplant om alvast stappen te nemen, des te optimaler je gefocust bent. Zet daarom minstens een keer per week tijd in je agenda vast om te werken aan je gewenste doel. Het is nog beter om iedere dag met je doel aan het werk te zijn, al is het maar om iets op te zoeken of iets te lezen. Let er daarbij op dat je gedurende deze periode niet gestoord wordt. Zet bijvoorbeeld je telefoon op stil, sluit je e-mailprogramma of ga op een andere werkplek zitten dan normaal.

Vasthouden aan je doel

Het meest ingewikkelde aan het bereiken van een doel is het vasthouden aan discipline om jouw doel te bereiken. De wens is er om het resultaat te bereiken, maar de weg ernaar toe is wellicht nog meer van belang. Zorg daarom dat je iedere dag ofwel fysiek, ofwel mentaal met je opdracht in de weer bent. Praat erover met anderen of lees blogs en boeken. Door namelijk dagelijks met je doel bezig te zijn, word je continu eraan herinnerd om eraan te werken. Je onderbewustzijn blijft op deze manier met het onderwerp bezig en creëert wellicht fantastische ideeën om nog dichter bij het eindresultaat te komen.

Personal coaching om jouw doel te bereiken

Lukt het alsnog niet om je aandacht op het gestelde doel te bereiken? Invitar verzorgt coaching om je zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Door persoonsgerichte feedback te geven en je een spiegel voor te houden, leer je beter te focussen op het eindresultaat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ook leuk om te lezen...

Terug naar het overzicht