Eddy
Spaansen

Een vrijblijvend gesprek aanvragen?

085 - 27 33 037

Hoe achterhaal ik mijn ambitie?

wat is mijn ambitie

In vacatureteksten wordt vrijwel geen een woord meer gebruikt dan "ambitieus". Wellicht gaat je hart meteen sneller kloppen bij het lezen van de tekst, omdat je voelt dat jij dé geschikte ambitieuze kandidaat bent. Het kan ook zijn dat de moed je direct in de schoenen zinkt. Je vraagt je misschien af of je wel ambitieus bent. Wat is precies jouw drijfveer? Bij Invitar begeleiden we je bij het vinden van jouw ambitie, en hoe je jouw ambitie waarmaakt.

Wat houdt ambitie in?

Wat betekent ambitie eigenlijk? Dit zijn de kenmerken van mensen met ambitie:

  • Allereerst stellen ambitieuze mensen zichzelf een helder doel. Bovendien moeten ze moeite doen om dit doel te behalen. Ambitieuze mensen leggen de lat zeer hoog, waardoor ze lang en hard vol enthousiasme aan het doel werken. Ze beschikken dus over een zeer hoge motivatie.
  • Een ambitieus persoon zit niet graag stil. Altijd zijn ze bezig met zich ontwikkelen, hogerop komen of meer verdienen.
  • Iemand met ambitie doet grote moeite om een ware expert binnen zijn vakgebied te worden. Investeren in vakmanschap is daarbij essentieel.
  • Mensen met ambitie gaan ervan uit dat ze erkenning krijgen voor hetgeen ze kunnen en doen. Ze doen daarbij ook echt inspanningen om deze erkenning te krijgen. Als een ambitie wordt miskend, dooft het uiteindelijk uit.
  • Personen met ambitie zijn continu op zoek naar vernieuwing. Door nieuwe wegen te bewandelen lukt het hen om bepaalde doelen te bereiken: nieuwe doelgroepen, gaten in de markt of de vernieuwing van een product. Alhoewel dit risico's met zich meebrengt, is een ambitieus persoon erop gericht om succes te behalen.

Hoe achterhaal ik mijn ambitie?

Ambitie vormt het kruispunt tussen plannen en dromen. Een ambitie kan bijvoorbeeld zijn om in vijf jaar een eigen bedrijf te beginnen. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld nu werkzaam bent in marketing, maar dat je de komende jaren iets wilt doen met jouw talent om te organiseren en je interesse in concerten. Als je vaak goede ideeën hebt, maar niet verder komt dan dat, is het belangrijk om al jouw ideeën op te schrijven. Sta jezelf hierbij toe om al je dromen neer te zetten, zonder meteen te kijken of dit haalbaar is. Schrijf hierbij op wat voor jou centraal staat, wat jouw vragen hierover zijn en waar dit verband mee houdt. Maak daarbij met trefwoorden een lijst van jouw talenten, interesses en je dromen. Bekijk daarbij over welke onderwerpen je in het dagelijkse leven maar niet uitgepraat raakt.

Vraag feedback van collega´s, familie en vrienden

Mensen die jou uitstekend kennen, kunnen je vaak van goede feedback voorzien. Ze zien bijvoorbeeld jouw talenten die je zelf over het hoofd ziet. Vul hun feedback aan op de ideeën die je hebt opgeschreven. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk wel zelf jouw ambitie; vaar niet op de koers die een ander jou opdraagt.

Stel prioriteiten om jouw ambitie te verwezenlijken

Zodra je je dromen op papier hebt gezet, is het belangrijk om je aandacht te gaan richten op wat je echt wilt gaat doen de komende jaren. Vaak valt op dit moment het denkproces stil. De oorzaak is dat je bepaalde keuzes maakt. Door deze keuzes laat je een andere optie vallen. Accepteer dit echter, zodat je ziet dat je daarna verder komt.

Maak concrete plannen

Als je bijvoorbeeld hogerop wilt komen binnen je vakgebied, is het belangrijk dat je de plannen concreet maakt. Wil je leiding geven aan je huidige afdeling? Wil je in een kleine onderneming je leiderschap ontwikkelen? En binnen welke termijn wil je dit doel behalen? Onderzoek ook welke bezwaren je hebt om aan je ambitie te werken. Bedenk voor ieder bezwaar een concrete oplossing en schrijf dit op in jouw plan.

Invitar biedt coaching om jouw ambities te vinden

Het kan enorm frustrerend zijn om je ambitie te achterhalen. Invitar biedt persoonlijke coaching om jou te begeleiden bij je loopbaan. Wil je meer informatie over onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ook leuk om te lezen...

Terug naar het overzicht